IncludU e-Collage

Presentations, Videos, Motion Images, Artworks, Pictures, etc.

The e-collage is an interactive online board that displays the projects, which have been elaborated by the participant schools, such as presentations, videos, motion images, artworks, pictures, etc.

The impacts of “IncludU e-collage” are:
• Better interaction and presentation in educative results of the project with an emphasis on practical outcomes
• Popularization of knowledge of European programs
• Cultivation of common European identity and multiculturalism
• Intergenerational approach and familiarity with new technologies and innovative tools
• More opportunities for young people to learn through interaction and participation in democratic life
• Active participation of pupils and teachers for the production of several projects

The creator of the e-collage is Panagiotis Kyrillos, undergraduate Student, Department of Digital Systems, University of Piraeus.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

geldiapolitismikisΈκθεση Δραστηριοτήτων της σχολικής χρονιάς 2016-2017
Ο ρόλος του σχολείου είναι πολλαπλός: Γνώσεις, Αξίες, Στάσεις και Συμπεριφορές καλλιεργούνται στη μικρή κοινωνία του Λυκείου μας

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Jean Monnet IncludU εστιάζει σε θεμελιώδεις αξίες ισότητας, ανεκτικότητας και μη-διάκρισης της Ε.Ε. και έχει ως στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές με τις αξίες αυτές μέσω διαδραστικών και βιωματικών εργαστηρίων καθώς και καινοτόμων εκπαιδευτικών υλικών που συνδυάζουν ΤΠΕ, παιχνίδια, τέχνη και ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.

Κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 στο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου προσπαθήσαμε μέσα από σειρά ερευνητικών εργασιών και δράσεων να καλλιεργήσουμε στους μαθητές μας τις παραπάνω αξίες και να εμπλουτίσουμε τη σχολική ζωή με εμπειρίες που θα βοηθήσουν τους μικρούς μας εφήβους στη διαμόρφωση μιας θετικής στάσης ζωής που θα εμπνέει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

epidapedio

Άμεση εμπλοκή και ωφέλεια από τις δράσεις είχαν καταρχάς οι 50 μαθητές δύο τμημάτων της Α τάξης του Λυκείου μαζί με 2 μαθητές από τη Β τάξη και κατά δεύτερο λόγο ωφελήθηκαν όλοι οι μαθητές του σχολείου με τη διάχυση των δράσεων. Επίσης οι μαθητές άλλων σχολείων της περιοχής μας καθώς και η τοπική κοινωνία ήρθαν σε επαφή με τις ιδέες και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αξιοποιήθηκε το διαδίκτυο για την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.

Αναλυτικά:

1) Υλοποιήσαμε Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας και Ερευνητικές Εργασίες με τους γενικούς τίτλους «Διαμορφώνω την Διαπολιτισμική Επαγγελματική μου Ταυτότητα ως Ευρωπαίος Πολίτης» και «Διαπολιτισμική Επαγγελματική Ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό χώρο». Οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α4 δούλεψαν ομαδοσυνεργατικά, αναζήτησαν πληροφορίες, ανέπτυξαν δεξιότητες, κέρδισαν γνώσεις και καλλιέργησαν την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση συνειδητοποιώντας τις διαστάσεις της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

Στο τμήμα Α1 οι μαθητικές ομάδες ετοίμασαν παρουσιάσεις για τα εξής θέματα:

  • Τι προσφέρει η Ευρώπη στους νέους
  • Κινητικότητα στην Ευρώπη (το θέμα δουλεύτηκε σε πολλούς άξονες από τρεις ομάδες μαθητών)
  • Ευρωπαϊκό βιογραφικό
  • Επαγγελματικά Δικαιώματα σε Ελλάδα και Ευρώπη
  • Επαγγελματικές Προοπτικές στην Ευρώπη
  • ΕΟΠΕΠ-Europass.cv
  • Αυτογνωσία και Δημοκρατία
  • Σπουδές σε Ελλάδα και Ευρώπη
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω εθελοντισμού

Στο τμήμα Α4 οι μαθητές εργάστηκαν συστηματικά με το εγχειρίδιο συμβουλευτικής σταδιοδρομίας «Καριεροσκόπιο», εστιάζοντας στο κομμάτι της αυτογνωσίας. Επίσης, εξοικειώθηκαν με μεθόδους έρευνας, ετοιμάζοντας ερωτηματολόγιο για τον ρόλο του εκπαιδευτικού, με στόχο να δημιουργήσουν μια μονογραφία για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επιπλέον, διεξήγαγαν έρευνα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό στους μαθητές της Α και Γ Λυκείου. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να συνδεθούν την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018, με το πρόγραμμα Εrasmus+ που συμμετέχουμε, ώστε να διερευνηθούν πτυχές που σχετίζονται με τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων στην Ευρώπη.

Σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία υπήρξε έντονη αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετείχαν στα δύο τμήματα. Τακτικά ομάδες μαθητών παρουσίαζαν στους συμμαθητές τους το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Παρουσιάσεις έγιναν επίσης και στους μαθητές των άλλων τμημάτων του σχολείου. Έτσι, μπορούμε να μιλάμε για μια κοινότητα μάθησης, που εκκινώντας από τους μαθητές των δύο τμημάτων και τις καθηγήτριες, σταδιακά αναπτύσσεται αναδεικνύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες και προβάλλοντας σε όλους τους μαθητές του σχολείου πτυχές της ζωής του Ευρωπαίου πολίτη.

2) Ομάδα μαθητών του προγράμματος συμμετείχε στην πρώτη Πανελλήνια μαθητική Προσομοίωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπό τον τίτλο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» 16-18/12 στο Βελίδειο Συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

3) Συμμετείχαμε με 20 μαθητές στην Προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στις 17/2/2017. Συμμετείχαν συνολικά οχτώ Λύκεια από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι μαθητές σε ρόλο Ευρωβουλευτών συμμετείχαν σε επιτροπές, έφεραν νομοσχέδια προς ψήφιση, δέχτηκαν τροπολογίες, ψήφισαν και καταψήφισαν άρθρα και νομοσχέδια.

4) Ετοιμάστηκαν και υλοποιήθηκαν δύο ραδιοφωνικές εκπομπές στο European School Radio από ομάδες μαθητών της Α και Β Λυκείου.

Η πρώτη εκπομπή με θέμα τον Ευρωπαίο Πολίτη προετοιμάστηκε από τους μαθητές και μεταδόθηκε στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης (ώρα εκπομπής 7.00 μ.μ.)

Σύνδεσμος για ακρόαση: http://europeanschoolradio.eu/archives/production/τα-δικαιώματα-μας#sch

ekpompesΗ προετοιμασία και υλοποίηση των ραδιοφωνικών εκπομπών αποδείχθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές. Το αρχικό στάδιο περιλάμβανε την επιλογή των θεμάτων καθώς και τη δημιουργία του σεναρίου (script) και ακολούθησαν το στάδιο των ηχογραφήσεων και το στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας (μοντάζ). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η εξέλιξη του σεναρίου προέκυψε από την κουβέντα των μαθητών και τους προβληματισμούς τους πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα και στην προσφυγική κρίση. Ακόμα, η ελευθερία των μαθητών να εκφράσουν την άποψή τους όχι απλά σε μία παρέα άλλα σε ένα μέσο παγκόσμιας εμβέλειας φάνηκε ότι λειτούργησε θετικά καθώς οι μαθητές έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και ικανότητα κριτικής σκέψης. Η προστιθέμενη αξία της συγκεκριμένης δραστηριότητας φάνηκε από την επιτυχία της μετάδοσης της εκπομπής (podcast): είχε πολλούς ακροατές οι οποίοι μπορούσαν να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας της ζωντανής επικοινωνίας chat. 

5) Στο πλαίσιο των Ημερών Δημιουργικών Εργασιών σχεδιάσαμε, κατασκευάσαμε και παίξαμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, το οποίο έχουν την δυνατότητα να παίζουν οι μαθητές είτε στην τάξη είτε σε εξωτερικό χώρο.

epid kataskΠρόκειται για παραλλαγή του trivial pursuit, ενός παιχνιδιού με ερωτήσεις γνώσεων. Στόχος του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να εμπλακούν σε διαδικασία μάθησης και να γνωρίσουν την Ε.Ε. με τρόπο βιωματικό.

Δημιουργήσαμε 6 κατηγορίες ερωτήσεων 1) ευρωπαϊκές αξίες 2)ευρωπαϊκοί θεσμοί 3)Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 4)μετανάστευση 5)δικαιώματα Ευρωπαίου πολίτη και 6) Erasmus geocaching

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, έψαξαν, δημιούργησαν, συνέθεσαν τις ερωτήσεις-απαντήσεις που αφορούν την κάθε κατηγορία. Οι ερωτήσεις πληκτρολογήθηκαν εκτυπώθηκαν και δημιουργήθηκαν οι καρτέλες που θα έχουν οι παίκτες. Στην συνέχεια μια δημιουργική ομάδα ασχολήθηκε με την κατασκευή του ταμπλώ, του ζαριού και των πιονιών που χρειάζονται. Όταν ολοκληρώθηκε το στάδιο της προετοιμασίας έγινε δοκιμαστική πρόβα του παιχνιδιού ώστε να εντοπιστούν προβλήματα και λάθη.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει: 1. Ένα επιδαπέδιο ταμπλό 3Χ3 μ. 2. Ένα ζάρι 3. Έξι πίτες με πιόνια 4. Τριάντα έξι τριγωνάκια από διάφορα χρώματα 5. Κάρτες ερωτήσεων & απαντήσεων.

Η δραστηριότητα είχε μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο απόκτησαν γνώσεις για το οικοδόμημα της Ε.Ε. και τις ιδέες και αξίες που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή κοινωνία. Οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι στο αίθριο του σχολείου, ενώ δεκάδες άλλοι μαθητές συμμετείχαν σε ρόλο κοινού προσπαθώντας να βοηθήσουν τους παίκτες να απαντήσουν τα ερωτήματα. 

6) Συμμετείχαμε στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας (4/2/2017). Η άσκηση στον διάλογο και στην κριτική σκέψη σε όλη τη φάση της προετοιμασίας είναι αναμφισβήτητη. Μέσα από τα προγράμματα επιχειρηματολογίας-αντιλογίας καλλιεργείται η αλληλεγγύη και το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία, ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες.

7) Συμμετείχαμε στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, προσομοίωση στην αγγλική γλώσσα Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πάνω σε παγκόσμια θέματα (2-4/3/2017). Η συμμετοχή στο MUN: προωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις διεθνείς υποθέσεις και στα συναφή θέματα, αυξάνει την ικανότητα των μαθητών να συμμετάσχουν στην επίλυση προβλημάτων, ενισχύει την έρευνα και τις δεξιότητες επικοινωνίας, δημιουργεί την ευκαιρία για γνωριμίες και νέες φιλίες.

8) Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ συμμετέχουμε ως σχολείο με ομάδα καθηγητών και μαθητών σε διετές πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις χρονιές 2016-2017 και 2017-2018. Πρόκειται για πολυμερή σχολική σύμπραξη με τίτλο “Geocaching in and out of the classroom. Minds on the move” (7 Λύκεια-7 χώρες). Το πρόγραμμα αυτό προωθεί τις ευρωπαϊκές αξίες και δίνει μια άλλη διάσταση στις δυνατότητες της τεχνολογίας συνδυάζοντας την ανακαλυπτική μάθηση με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Η πρώτη συνάντηση μαθητών στην πόλη Loja της Ισπανίας (23-29 Απριλίου 2017), πραγματοποιήθηκε με τη φιλοξενία 26 μαθητών από αντίστοιχο αριθμό οικογενειών. Η τοποθέτηση και η αναζήτηση γεωκρυπτών, που αποτελεί το θέμα του προγράμματος, υπήρξε τελικά το μέσο για την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών και την απόλυτη ικανοποίηση όλων όσων συμμετείχαν. Το σχολείο μας θα φιλοξενήσει τις ομάδες των εταίρων που θα επισκεφθούν τη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2018.

9) Όλες οι παραπάνω δράσεις συνάδουν με το πνεύμα του προγράμματος Jean Monnet “Include European Union Values – IncludU” για την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών σε μια ανοιχτή και δημοκρατική Ευρώπη. Στο πλαίσιο του προγράμματος μαθητές μας επιμορφώθηκαν και για δύο μέρες (2-3/2/2017) και έγιναν κοινωνοί του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Συνολικά: Οι παραπάνω δράσεις αναδεικνύουν το ευρωπαϊκό προφίλ του σχολείου μας, που επιθυμεί να είναι ένα σχολείο ανοιχτό με επικέντρωση στις διαπολιτισμικές αξίες του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της συνεργασίας, που δίνει στους μαθητές του εφόδια για την πραγματική ζωή και τους προετοιμάζει για μια συμμετοχική και δημοκρατική στάση στο πλαίσιο της Ευρώπης. Όλα τα παραπάνω καταγράφηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου, έγιναν άρθρα για την ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου «Τύπος και υπογραμμός» και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά.